At Maker Faire 2023 (www.makerfairerome.eu), booth C7 pavillion 4, the latest results of the regional “SpectraFood” project will be shown together with the prototypes developed over the past few years. Main application is in verifying the authenticity of foods such as saffron, a spice that is frequently adulterated. We use spectroscopy, which is the response of materials to illumination and the analysis of reflected light’s components, to understand the characteristics of products and verify what they contain: whether the saffron they sell us is really saffron, or which wheat cultivar is more suitable to be made into good quality pasta, bread or pizza depending on its content.
More info here: https://makerfairerome.eu/it/espositori/?edition=2023&exhibit=2320334
(Italian version)
Alla Maker Faire 2023 (www.makerfairerome.eu), presso lo stand C7 del padiglione 4, saranno mostrati gli ultimi risultati del progetto regionale “SpectraFood” insieme ai prototipi sviluppati negli ultimi anni. La principale applicazione è la verifica dell’autenticità degli alimenti, come ad esempio lo zafferano, una spezia spesso adulterata. Utilizziamo la spettroscopia, che è la risposta dei materiali all’illuminazione e l’analisi dei componenti della luce riflessa, per comprendere le caratteristiche dei prodotti e verificare cosa contengono: se lo zafferano che ci vendono è davvero zafferano, oppure quale cultivar di grano è più adatto per produrre pasta, pane o pizza di buona qualità in base al suo contenuto.
Info: https://makerfairerome.eu/it/espositori/?edition=2023&exhibit=2320334